Salades

Rode biet/kiemgroenten/gebakken bloemkool/gemarineerde kip

17/10/'17

Dit weekend konden we genieten van prachtig weer met een stalende herfstzon! We hebben nog een laatste keer de bbq uitgehaald voor hij in z'n winterslaap gaat.  Op het menu stonden gemarineerde kippenspiesjes met gebakken bloemkool en een salade van rode bietjes en kiemscheuten.

Kiemschieten of -groenten zijn de jonge, groene plantjes die ontspruiten uit zaden (luzerne, daikon, radijs, broccoli, rode biet, prei, venkel, ... ) Deze microgroenten hebben een kruidige smaak en het zijn echte vitaminebommetjes.  Ze zijn krachtige anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken en hebben een regulerende functie op ons immuunsysteem.  Tegenwoordig zijn ze in elk warenhuis te verkrijgen.  Ik kweek ze graag zelf omdat je ze onmiddellijk kan verwerken in gerechten. Verser dan dit kan niet!  Op die manier bevatten ze nog alle vitamines.  De kinderen vinden ook heel leuk om de kiemen zelf te kweken. Het zien ontstaan van de miniplantjes is voor hen een feest op zich.  Voor dit gerecht heb ik de kiemzaden van Lima gebruikt.

Kiemen en rode biet gaan goed samen.  Rode biet, rijk aan inuline en FOS, stimuleert de goede probiotische darmflora en reguleert naast ons immuunsysteem ook de glucosestofwisseling. Een gezond knolletje, dus!

Voor de kippenspiesjes heb ik twee marinades bereid.  De ene is een marinade van olijfolie en citroenverbena.   Citroenverbena is niet winterhard en daarom heb ik de blaadjes van het geurende plantje nu reeds geoogst. Ik laat de bladeren drogen om deze in thee of in marinades te verwerken.  Citroenverbena wordt ingezet bij darm- en maagklachten en heeft licht rustgevende eigenschappen.

De andere marinade is er één op basis van garam masala. Deze geroosterd kruidenmix uit India is een mengeling krachtige kruiden als komijn, kaneel, kardemon, koriander, kruidnagel, zwarte peper, ...  Kruiden met antibacteriële, ontstekingsremmende en spijsverteringsbevorderende werking.

Kortom, een heerlijke lunch, met diverse voedzame groenten en krachtige kruiden, die onze darmen en immuunsysteem zeker zal bekoren.

Recept - Rode biet/kiemgroenten/gebakken bloemkool/gemarineerde kip

Kippenspiesjes:
1 dubbele kipfilet
citroenverbena of citroenmelisse of citroengras of zeste van citroen
1 tl garam masala kruiden
olijfolie

Meng voor de ene marinade enkel eetlepels olijfolie met 1 tl garam masala kruidenmix. Voor de andere marinade hak je de verse of gedroogde blaadjes citroenverbena fijn en voeg je olijfolie, peper en zout toe.  Snijd de kipfilet in reepjes. Laat de kip minstens 30 minuten marineren, de ene helft van de reepjes in de citroenmarinade en de andere helft in de pittige garam masala. Rijg de gemarineerde kippenreepjes aan de satéprikkers.  Zorg dat de barbecue goed op temperatuur is voor je begint te grillen. Rooster de spiesjes ingeveer 5 minuten tot je een mooie korst bekomt. Keer ze regelmatig om.

Gebakken bloemkool:
1 bloemkool
1 el olijfolie
verse kruiden naar keuze (peterselie, bieslook, duizendblad, ...)
snuifje zwarte peper en zeezout

Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en spoel onder stromend water. Bak de roosjes aan in wat olijfolie tot ze een lichtbruin korstje hebben. Kruid af met peper en zout. Werk af met verse kruiden.

Rode bieten salade:
kiemplanten naar keuze
2 rode bietjes
1 deel azijn naar keuze
2 delen olijfolie

Spoel de kiemgroenten onder koud stromend water en laat goed uitlekken.  Was de ongeschilde bietjes en doe ze in een pan. Bedek met water en kook gedurende 30-40 minuten tot je er gemakkelijk in kan prikken. Leg de gekookte bieten in koud water, ontvel ze en snijd in schijfjes.  Meng (balsamico-) azijn met olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.  Schik de kiemgroenten en de bietjes op een schotel en overgiet royaal met de dressing. Werk eventueel af met een appeltje en wat noten of zaden.

Print dit recept