Ei en gevogelte

Asperges à la Flamande

04/05/'18

Asperges brengen de lente in huis!  Asperges zijn niet goedkoop maar ze zijn elke euro waard. Het seizoen van de witte asperges uit volle grond begint ongeveer midden april en eindigt eind juni.  Dan is de smaak op z’n best.  Asperges hebben een heerlijk en zacht aroma en ze zijn heel gezond. Dus echt een wondergroente om elk jaar naar uit te kijken.  Grijp nu je kans en zet ze op je KPNI menu!

Vandaag gaan we heel klassiek voor een bereiding à la Flamande, KPNI Foodie style :)! Dit eenvoudig heerlijk recept komt bij ons regelmatig op de tafel want het is snel klaar, super gezond en overheerlijk. 

Dat asperges zo gezond zijn, hebben jullie al kunnen lezen in mijn eerder verschenen blog(Lees meer hierover). Dit komt door de combinatie van goede vezels zoals inuline en de nodige  vitamines en antioxidanten zoals aspargine, quercetine en glutathion. Genoeg redenen dus om asperges wekelijks op je menu te zetten. Bij asperges à la flamande horen uiteraard ook eitjes en gerookte of gemarineerde zalm als noodzakelijke eiwitbron bij een KPNI Maaltijd. Het sausje op basis van olijfolie en de omega 3-vetzuren uit de zalm maken dat dit recept ook onze vetzuurspiegel verder in evenwicht brengt.

Geniet van dit heerlijk asperge gerecht als anti-inflammatoir gerecht om laaggradige ontstekingen te helpen beëindigen.

Recept - Asperges à la Flamande

2 personen:

  • 12 asperges
  • 4 bio eitjes, hard gekookt
  • sap van ½ citroen
  • enkele bloempjes en fijngehakte blaadjes van daslook (of platte peterselie)
  • snuifje zout en zwarte peper
  • 50 ml olijfolie
  • enkele sneetjes gerookte of gemarineerde zalm

 

Schil de asperges met een dunschiller.  Snijd het onderste stukje van de asperge af (ongeveer 2 cm).  Was de asperges onder stromend water.  Leg de asperges in een kom met koud water.  Voeg een snuifje zout toe.  Breng aan de kook.  Zet het vuur af eens het water kookt en laat de asperges ongeveer 8 minuten in het warme water verder garen.  Haal de asperges uit het kookvocht en hou ze warm.  Giet het kookvocht niet weg.  Enkele eetlepels van dit lekker vocht heb je nodig voor de saus.  De rest kan je in soepen of andere gerechten verwerken.
Verwijder de schaal van de hard gekookte eieren.   Haal het eigeel uit het eiwit.  Snijd met een mes fijn.  Houd het eiwit en eigeel afzonderlijk.
Verwarm de olijfolie, enkele eetlepels van het kookvocht op een zacht vuurtje.  Voeg wat citroensap, zout, zwarte peper toe.
Schik de asperges in het bord.  Schik de geprakte eitjes rondom het bord. Serveer de saus er overheen.  Werk af met wat gerookte zalm en enkele daslookblaadjes en -bloempjes.

Tip: de gerookte zalm kan je vervangen door gemarineerde of gebakken zalm of gravad lax, witte vis, garnaaltjes, coquilles, kip, …

Tip: gebruik in plaats van daslook, peterselie

Print dit recept