Hip hapje

Een handje gezond

06/09/'19

Gezonde snack tip voor tijdens de speeltijd.

Er worden maar weinig echt gezonde snacks in de winkels aangeboden. Of er zit te veel suiker of zoetstof in, of het zit vol van de slechte vezels (tarwe, gluten, aardappel, maïs), of het zit vol van de slechte vetzuren (transvetten). Dan zit er meestal niets anders op dan die zelf te bereiden. Veel ouders willen hun kinderen wel gezonde snacks naar school meegeven, maar hebben meestal de tijd niet om ze te bereiden.

Met dit receptje geef je de kids toch snel en eenvoudig een lekkere snack mee naar school: een handvol gekruide noten. En deze snack is bovendien echt brainfood!

Noten zijn vooral rijk aan onverzadigde vetten die een positief effect op de hersenen hebben. Kinderen die voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgen presteren beter op school. Omega-3-vetzuren helpen de zenuwcellen goed met elkaar te communiceren. Een tekort maakt hen somber en kan bij kinderen bovendien leiden tot leer- en gedragsproblemen. Ons lichaam kan omega-3-vetzuren niet zelf aanmaken. Die moeten we uit voeding halen, zoals noten, zaden, maar ook vette vis, schaaldieren en zeewier en algen.

Ze zijn een goede bron van vezels en goede eiwitten, die onze jonge kinderen hard nodig hebben. Amandelen en hazelnoten zijn twee geconcentreerde bronnen van Vitamine E en wordt daarom aanbevolen om cognitieve functies gezond te houden. Amandelen, hazelnoten en walnoten zijn daarnaast ook goede bronnen van magnesium en mogen dus beschouwd worden als een belangrijk hersennutriënt. Ze kunnen je helpen om helderder na te denken en bevorderen je humeur. Daarnaast bevatten ze anti-oxidanten die stress tegengaan.

We kunnen de noten ook lekker gaan kruiden met sterke anti-inflammatoire kruiden.

Als kruid gebruik ik graag Ras El Hanout. Deze kruidencombinatie bestaat uit meer dan 20 verschillende kruiden waaronder sterke kruiden als piment, kardemon, kaneel, kruidnagel, gember, zwarte peper en curcuma.  Dit zijn stuk voor stuk geneeskrachtige kruiden maar ook de grote variatie aan kruiden is voor kids heel belangrijk. Want een grote voedingsdiversiteit van groenten en kruiden is o zo belangrijk en kan bij kinderen vaak een probleem zijn.

Om ervoor te zorgen dat de kruiden mooi rond de noten blijven zitten, gaan we de noten roosteren. Door noten te roosteren geef je ze een diepere, rijkere smaak en een krokante bite. Het voordeel van noten die je zelf roostert bij noten uit de supermarkt, is dat je eigen geroosterde noten geen toevoegingen bevat en wel enkel de kruiden die je zelf uitkiest (voor hun smaak en/of functie).

Pas wel op bij het roosteren: gezonde vetten worden tijdens verhitting deels omgezet naar ongezonde, schadelijke vetten. Hoeveel gezonde voedingsstoffen er tijdens het roosteren verloren gaan, is geheel afhankelijk van de temperatuur waarop de noten worden geroosterd en hoe lang ze worden geroosterd. Hoe heter en langer de noten worden geroosterd, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan.

We gaan de noten daarom op lage temperatuur gedurende korte tijd roosteren met kokosvet. 

Deze combinatie van eiwitten, vetten en anti-inflammatoire kruiden maakt van deze noten echt brainfood om uw kids te ondersteunen gedurende het hele schooljaar.

Dus een healthy snack met tal van voordelen: niet alleen heel voedzaam maar ook heel snel klaar en op voorhand klaar te maken. En je geeft je kids een leuke verrassing in hun doosje, want ze willen toch niet altijd diezelfde wortel knabbelen.

 

 

Recept - Een handje gezond

  • 200 g amandelen
  • 1 tl ras el hanout 
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1el geurloze kokosolie
  • snuifje (Keltisch) zeezout

Indien er nog een bruin velletje om de amandelen zit, kan je ze blancheren.  Door ze kort in heet water te leggen, kunnen de velletjes eenvoudig verwijderd worden met een borsteltje of met de hand.

Verwarm een koekenpan met 1 el kokosvet op een matig vuurtje. Doe de amandelen samen met de kerrie en ras el hanout in de pan.  Blijf de pan bewegen of roeren met een houten lepel, zodat de noten gelijkmatig kunnen kleuren en niet verbranden.

Haal de pan van het vuur.  Voeg nog een snuifje zout toe en laat op kamertemperatuur afkoelen.

Tip: deze gekruide noten zijn heel lekker bij salades of andere gerechten.  Je kan ze koud of warm toevoegen.
Tip: gebruik ook eens hazelnoten, walnoten en pecannoten of een mix
Tip: varieer met kruiden: paprika- en wasabipoeder, oregano, tijm, gemberpoeder...
Tip: bewaar je noten in een afgesloten bokaal, in een droge en liefst niet te warme omgeving (<15°C) ter voorkoming van o.a. schimmels die kunnen groeien.

Print dit recept