Ei en gevogelte

Gesmoord witloof en kipgehaktballetjes

15/03/'19

Niets dan lof voor het witloof!

Witloof is een rijke bron van inuline, een prebioticum dat de goedaardige darmbacteriën voedt. Inuline heeft een gunstig effect op de darmfunctie, de immuniteit, de spijsvertering en heel het metabolisme. Maar witloof is meer dan een immuunsysteem regulerende groente. Witloof is ook een rijke bron van polyfenolen, flavonoïden en andere bioactieve stoffen met een antioxidatieve, ontstekingsremmende en antimicrobiële werking.

Witloof gebakken, gestoomd, gekookt, in de wok of een witloofslaatje, ik ben fan!

Voor dit super snel en gemakkelijk gerecht, heb ik witloof en kipgehaktballetjes aangebraden en laten garen met wat water en op smaak gebracht met Kokosnoot Worchestershiresauce.

Kokosnoot Worcestershiresauce is bereid van kokosnootnectar, kokosnootazijn en zongedroogd zeezout, 100% naturel, zonder conserveringsmiddelen, chemische of kunstmatige middelen. Het bevat geen maïssiroop in tegenstelling tot de originele Britse Worchestershiresaus.  Deze smaakmaker zal de bittere smaak van het witloof verzachten en maakt het gerecht dan weer kindvriendelijk.

Het water als vloeistof om te garen, kan je ook vervangen door kippenbouillon om je gerecht nog meer smaak en voedingstoffen te geven.  De kipgehaktballetjes kan je ook nog wat pimpen met gember en kurkuma.

De harde, iets bittere kern van het witloof wordt meestal verwijderd.  Ik hou net van die bittere toets en de voedingsstoffen en -vezels die deze kernen bevatten, dus stoof ik deze lekker mee.

 

Recept - Gesmoord witloof en kipgehaktballetjes

voor 4 personen:

  • 8 stronkjes witloof
  • 500 gram bio kippengehakt
  • 1/2 tl gemberpoeder (bestel nu)
  • 1/2 tl kurkuma (bestel nu)
  • 200 ml water of kipfond (bestel nu)
  • 1 el Cocowonder Bio Worchestershiresauce (bestel nu)
  • kokosolie om te bakken (bestel nu)

Verwijder de buitenste blaadjes van het witloof. Spoel even onderstromend water en laat uitlekken of dep droog.  Snijd het witloof in de lengte half door.  Snijd het harde kegeltje eruit. Dit wordt meestal verwijderd vanwege de bitterheid. Maar ik hou van die bittere toets en de voedingsstoffen en vezels die in die kern zitten. Dus zal ik ze lekker meestoven. Snijd de helften nog eens in twee.

Vermeng het gemberpoeder en de kurkuma met het kipgehakt. Maak er kleine balletjes van.  Bak de balletjes aan in wat kokosolie op een hoog vuur. Haal de balletjes uit de pan. Bak vervolgens het witloof 2 minuten aan. Zet vervolgens het vuur lager. Voeg de balletjes gehakt toe. Roer even door elkaar. Blus met 200 ml water of kipbouillon en 1 el cocowonder Worchestershiresauce. Dek af met een deksel en laat nog even rustig garen. Breng op smaak met wat peper en zout.

Zet op tafel en geniet samen van deze maaltijd...

 

Print dit recept