Ei en gevogelte

Gevulde mini pompoentjes

09/11/'16

Dit gerechtje kon je een tijdje terug 'live' op facebook of instagram zien pruttelen in de oven, alleen de heerlijke geur ontbreekt nog! Het vraagt een klein beetje meer werk maar het is de moeite waard om klaar te maken op een winterse dag! Het bevat een bom aan voedingstoffen die ons immuunsysteem optimaliseren. Net wat ons lichaam op dit moment nodig heeft.

Dit recept is geschikt voor de meeste pompoentjes. Bij sommige soorten kan je zelfs de gegaarde schil opeten.  De pompoenen kan je opvullen met groenten naar keuze.  Ik kies bij dit recept voor shiitake en spinazie. Shiitake paddestoelen zijn heel gezond wegens de bèta-1,3/1,6-glucanen, die een sterke anti-virale en immuunmodulerende werking hebben. Op deze manier worden  de macrofagen en nutrofielen van het immuunsysteem geactiveerd. Griepvirussen en herpes virussen worden gevoelig afgeremd door de verhoogde productie van interferon.

Het kippengehakt is optioneel.  Binnen de kPNI opteren we voor kippengehakt omdat dit vrij van Neu5Gc is. Neu5GC bevindt zich in zoogdieren vlees  terwijl wij als mensen Neu5Ac hebben als suikerstructuur op onze cellen. Bij het regelmatig eten van zoogdierenvlees, worden door de Neu5Gc slechte menslichaamsvreemde bacteriën (zoals salmonella, streptococcus mutans, Epstein Barr, ...)toegelaten, wat leidt tot een chronische activatie van ons immuunsysteem. Kies ook voor biologische kippengehakt van goede kwaliteit.

Het kippengehakt kan je ook weglaten. Voeg dan voldoende spinazie toe als natuurlijke bron van ijzer! En een handvol pompoenpitten grof gehakt, als natuurlijke bron van tryptofaan (belangrijke precursor voor het feel-good stofje serotonine).

Recept - Gevulde mini pompoentjes

  • 6 mini pompoentjes
  • 2 eitjes
  • 400 g kippengehakt
  • 250 g verse spinazie
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 6 shiitake
  • verse tijm en rozemarijn
  • 1 duim gember
  • olijfolie

Was de pompoentjes. Meestal zijn de pompoentjes te hard om uit te hollen.  Dit los je op om door ze een 15 tal minuutjes te laten stomen.  Snijd nadien het dekseltje af en hol ze een beetje uit.  Verwijder zeker de zaadjes. Hol ze ook niet te ver uit, laat nog wat vruchtvlees in de pompoen.

Snijd de ui, look en de gember fijn. Bak het gehakt met de versnipperde ui, look en gember al roerend los tot het gaar is (ongeveer 6 minuutjes). Pluk wat tijm en enkele blaadjes rozemarijn van hun takje en snijd wat fijn. Voeg bij het gehakt. Maak de shiitake schoon met een borsteltje en hak ze in fijne stukjes. Voeg bij het gehakt en roerbak nog even mee.  Was de verse spinazie. Verwijder de nerven. Indien je jonge spinazie gebruikt, hoef je de nerven niet te verwijderen.  Hak de blaadjes even door met een groot mes.  Roer de spinazie onder het gehakt. Kruid af met peper en (ongeraffineerd) zout.

Vul de uitgeholde pompoentjes met het gehakt.  Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.  Plaats de pompoentjes in de schaal en leg ook de rest van de takjes tijm en rozemarijn erbij.  Plaats in de oven gedurende 15 tot 20 tal minuten op 200°C.

Print dit recept