(w)etenschap

Gezonde feesthapjes

19/12/'17

Feestdagen, een zalige periode om door te brengen met je familie en geliefden. Het is een moment om tot rust te komen en te genieten van elkaar! En daar hoort uiteraard een goed glaasje wijn en een lekkere feestmaaltijd bij …

Maar wat is nu een feestmaaltijd? Of laat het mij anders stellen, wat is nu een feestmaaltijd voor ons immuunsysteem, onze darmen en onze hersenen? Wel vandaag licht ik enkele lekkere feesthapjes toe waarmee ons immuunsysteem en hersenen ook volop kunnen meevieren.

De hoofdingrediënten voor mijn feestelijke hapjes zijn voornamelijk vis en schelpdieren.

Het belang van vis en omega-3 vetzuren heb ik al uitgebreid besproken in vroegere blogberichten. De noodzakelijke omega-3 vetzuren bepalen oa. de kwaliteit van de celmembranen in al onze cellen en kunnen een verstoorde omega-3/omega-6 balans herstellen. Want teveel omega-6 of linolzuur inname uit plantaardige oliën, vlees en verwerkte producten bevordert ontstekingen en laaggradige ontstekingen. Dus, geniet van het stukje vis, vol EPA en DHA, en verhoog de productie van de ontstekingsremmende  type-3 eicosonoïden en verminder de ontsteking in onze cellen en ons lichaam.

Naast vis, kies ik bewust voor schelpdieren! Deze lekkernijen zitten vol van de noodzakelijke mineralen en vetzuren waar onze hersenen dol op zijn. Zo zien we dat oesters en Sint Jacobvruchten naast EPA en DHA, ook alle andere noodzakelijke hersennutriënten bevatten als jodium, zink, selenium, koper en ijzer.

Geniet dus maximaal en zonder zonde van deze lekkernijen en ga scherp en gezond 2018 in!

Smakelijk!

(klik op de foto om naar het recept te gaan)