(w)etenschap

Impact van leefstijl op Corona

10/04/'20

Dit artikel is geschreven door  Koen De Witte, KPNI therapeut van het KPNI Center.

De eerste maand preventieve maatregelen en social distancing zit er bijna op. Het is een serieuze aanpassing maar de preventieve maatregelen hebben hun effect niet gemist. Maar nu, hoe zal het nu verder moeten? Wanneer zal ons normale leventje terug op gang komen? Niemand kan dit op lange termijn voorspellen maar het lijkt er op dat virussen in de toekomst nog regelmatig een rol zullen spelen in de maatschappij. Gelukkig staat de wetenschap en het onderzoek ook niet stil en is de zoektocht naar vaccins en medicatie volop bezig. Maar ook het immuunsysteem en (preventieve) natuurlijke interventies worden massaal onderzocht. En zo blijkt dat de preventieve geneeskunde en een gezonde leefstijl de komende jaren steeds belangrijker zullen worden als wapen tegen nieuwe vijanden als het coronavirus.

 

VIRUSSEN EN MUTATIES

Het nieuwe corona virus SARS-CoV-2, die vertoont grote gelijkenissen met het SARS (severe acute respiratory syndrome) - corona virus die een eerste uitbraak kende in de Vietnamese hoofdstad Hanoi in 2003. Beide virussen zijn een zoönose (ziekten die van dieren op mensen worden overgedragen) en hadden de Chinese hoefijzervleermuizen als drager en werden via een gastdier aan de mens doorgegeven. Dit gebeurde nu op de illegale dierenmarkt in Wuhan, waar gastdieren op een illegale manier en zonder hygiëne worden geslacht. Zo komt het virus via bloed of ontlasting vrij en doet de aanwezigheid van de mensenmassa’s op de markt de rest.

Het huidige SARS Coronavirus 2 lijkt sterk op het eerste SARS virus maar dan wel een gemuteerde versie die veel makkelijker en sneller van mens op mens wordt doorgegeven.

 

GEZONDE LEEFSTIJL ALS PREVENTIEVE MAATREGEL TEGEN VIRUSSEN

Virale uitbraken en epidemieën zijn dus een nieuwe vijand waar we de komende jaren regelmatig mee geconfronteerd zullen worden. Kunnen we hier zelf iets aan doen? Daar worden steeds meer mensen en wetenschappers van overtuigd want het wordt steeds meer duidelijk dat leefstijl ook een belangrijke factor is bij het verloop van een besmetting met SARS Coronavirus 2. Zo benadrukt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor Intensive Care, dat 80% van de patiënten op de IC’s obees of ernstig obees is. Mensen met leefstijl gerelateerde ziekten als diabetes type 2, hart en vaatziektes, obesitas en rokerslongen hebben naar schatting een 250% hogere kans op een intensive care opname bij infectie met Covid 19.

Op 28 maart beschreef The Lancet de risicofactoren op basis van 191 gehospitaliseerde patiënten in Wuhan waarbij 54 personen overleden zijn aan de ziekte. Van de 191 patiënten had 48% een comorbiditeit (meer dan 2 onderliggende aandoeningen), 30 % hypertensie, 19% diabetes en 8% een coronaire hartziekte. Daarbij onderzochten ze in het bloed D-dimeer, ferritine en ontstekingsmarkers als CRP en IL6. De impact van de leefstijl op het coronavirus kan verklaard worden van het gegeven dat er voor de infectie al onderliggende ontstekingsprocessen of laaggradige ontstekingen aanwezig waren die de vermenigvuldiging van het virus kunnen stimuleren. Zo toonde onderzoek aan dat het ACE2 enzym (Angiotensyn-Converting Enzym 2), een receptor aan de buitenzijde van de cellen waar het corona virus kan binnendringen, ook sterk aanwezig is op vetweefsel. Deze hypothese moet uiteraard verder onderzocht worden maar zwaarlijvigheid en de bijhorende laaggradige ontstekingen lijken dus in direct verband te staan met het verloop van het coronavirus.

Dus wacht niet langer om uw dagelijks voedingspatroon aan te passen en kies voor een gezonde KPNI leefstijl want de dagelijkse keuze vandaag beschermt ons zeker ook morgen en de komende jaren tegen nieuwe virussen en pandemieën. De basisprincipes om zeker toe te passen:

  • Eet voldoende verschillende gezonde prebiotische vezels uit vnl knollen (pastinaak, aardpeer, ui, prei, knolselder, rapen,…), groenten (asperges, bladgroenten, witloof, …) algen en fruit (appel, bessen, mango, …)
  • Eet regelmatig gefermenteerde groenten vol probiotische bacteriën (zuurkool, kimchi, gefermenteerde wortel , ui of pastinaak, …)
  • Kies voor goede vetzuren en voldoende eiwitten (uit vis, schelp en schaaldieren, algen, avocado, zeewier, ei en gevogelte)
  • Beweeg regelmatig en voldoende (met sitting breaks om het uur zittijd en min 200min beweging per week)
  • Breng je leefstijl in evenwicht (met de juiste stress regulatie en ontspanning (in de natuur)
  • Verzorg je bioritme (met minimum 8 slaapuren en 10 inactieve uren zonder stress en blauw licht)

 

Naast deze algemene tips wil ik nog enkele specifieke onderzochte interventies en hypotheses toelichten.

 

MELATONINE ALS REM 

Omdat bij de Covid-19 pandemie duidelijk wordt dat chronisch zieke mensen en ouderen meer getroffen worden dan kinderen, is men nu ook de hypothese over de impact van melatonine aan het onderzoeken omdat de melatonine productie bij kinderen hoger ligt dan bij ouderen. Dat melatonine een hormoon is dat door de epifyse in de hersenen wordt geproduceerd voor het reguleren van het 24 uursritme is de meest gekende werking. Maar melatonine is veel meer dan dit. Melatonine is ook een natuurlijke antioxidant en vermindert de infectie geassocieerde verhoogde oxidatieve stress. Naast deze antioxidatieve werking is ook de remmende werking op de overdreven immuunreactie van groot belang. Want het SARS coronavirus lokt een hevige immuunreactie uit met de activatie van een imflammasoom NLRP3. Dit zorgt voor een grote vrijgave van proinflammatoire interleukinen wat kan leiden tot acute distress respiratory syndrome en ernstige longontstekingen. Onderzoek op muizen toonde aan dat melatonine het imflammasoom NLRP3 en pyroptosis (sterk inflammatoire celdood) afremt. Het is dus van belang om ons dag nacht ritme goed te reguleren en voldoende nachtrust en ontspanning in te bouwen in je dagelijks leven. Enkele praktische tips uit het KPNI Center om je melatonine productie ’s avonds op gang te laten komen:

  • Slaap minimum 8uur
  • Herstel je 12uur dag /12 uur nacht ritme:
    • Vermijd laatste 2 uur voor slapen fel blauw licht uit tv, Ipad en GSM
    • Eet je laatste maaltijd maximum 12uur na het wakker worden en niet na 19uur
    • Niet laat sporten ‘s avonds
  • Gebruik ’s avonds een blue light filter bril
  • Neem eventueel melatonine bij (dit op advies van je arts of KPNI therapeut)

 

VITAMINE C ALS ANTIOXIDANT

Vitamine C, is net als zink, een belangrijke stof om het immuunsysteem te activeren en het herstel na ziekte te bevorderen. En zeker Vitamine C, omdat het ook een sterke anti oxidatieve werking heeft. De werking van Vitamine C op het Corona Virus 2 wordt daar ook sterk onderzocht (1) (2) (3) en verschillende studies zijn nu lopende. Dit omdat intraveneus Vitamine C gezien wordt als een veilig, effectief breedspectrum anti virale interventie. De eerste resultaten lijken hoopvol maar het is nog even wachten op de eindresultaten en conclusies van deze onderzoeken. Ook in New York gebruikt dr Andrew G Weber Vitamine C als krachtige antioxidant op intensive Care. Daar krijgen patiënten op intensive care 2 tot 3 x per dag 1500mg intraveneus Vitamine C toegediend, met gunstige effecten. Dr Richard Cheng, een Chinees Amerikaans specialist die enkele klinische studies begeleidt, raadt ook een orale inname van Vitamine C aan als preventieve interventie tegen virussen en het corona virus 2 maar dit moet uiteraard ook nog verder onderzocht worden.

 

LECTINES TEGEN VIRALE REPLICATIE

Lectines zijn glycoproteïnen die worden aangemaakt door planten om zich te verdedigen tegen parasieten en schimmels. Niet toevallig komen deze in de natuur ook vrij in voeding die we als de meest gezonde beschouwen als groenten, algen, kruiden, noten, zaden, … De lectines uit planten en algen zijn ook potentieel remmende stoffen bij het Corona Virus omdat deze lectines tussenkomen in de virale replicatiecode. Dit kan zo een remmende werking uitoefenen op de snelle verspreiding van het virus. Eén van de geheime wapens van het SARS Virus is het Spike proteïne, een eiwit die zich snel bindt op onze lichaamscellen en op de ACE2 receptor op lichaamscellen waardoor SARS Coronavirus 2 zich nog sneller kan verspreiden.

Om deze virale replicatie af te kunnen remmen zijn er verschillende soorten lectines onderzocht (4) (5) op oa het eerste coronavirus. Daaruit bleek dat de grootste anti corona activiteit gevonden werd in de mannose bindende lectines. Deze werden voornamelijk gevonden in prei, grote brandnetel en daslook. Maar ook algen, en dan voornamelijk rode algen, bevatten vele gunstiges lectines en moeten daarom zeker regelmatig (minimum 5 x per week) op ons menu staan.

 

ECHINACEA, CORDYCEPS EN ASTRAGALUS

Wie aan China denkt, denkt ook aan de Chinese kruidengeneeskunde. En ook daar zijn verscheidene onderzoeken bezig om te onderzoeken welke kruiden een bijdrage kunnen leveren aan de preventie en behandeling van een SARS Corana virus 2 infectie. Er zijn inmiddels een aantal hoopgevende in-vitrostudies en computersimulaties onder de peerreview. Eén daarvan is het onderzoek naar echinacea purpurea extract. Deze resultaten tonen aan dat Echinacea een effectieve profylactische interventie is tegen het Sars Coronavirus. Net als het een inhiberende werking heeft tegen andere respiratoire infecties als influenza A en B en RSV. Zo werd aangetoond dat Echinacea purpurea interfereert met de cytokine vrijgave die virussen teweegbrengen en deze ook vermindert.

Naast Echinacea, kunnen we uiteraard ook medicinale kruiden en schimmels  inzetten als astragalus membranaceus en cordyceps die beiden een sterke antivirale werking hebben. Maar ook dagelijks eten van look en champignons en zwammen als Shiitake en Maitake (met veel beta glucanen) hebben een positieve impact de productie van interferron gamma, met een sterke antivirale en immunomodulerende werking.

 

LACTOFERRINE ALS EERSTELIJNS VERDEDIGING

Tot slot vernoem ik de antivirale werking van lactoferrine . Deze proteïne, die van nature in hoge concentratie aanwezig is in colostrum en moedermelk, is gekend als een waardevolle component van onze eerstelijns immuunsysteem tegen pathogene micro-organismen die het lichaam via de slijmvliezen proberen binnen te dringen. Daarbij heeft lactoferrine de taak om het ontstekingsproces te limiteren, weefselschade te beperken en systemische ontsteking te voorkomen. De reden dat ik het zo vaak gebruik in de praktijk is omdat lactoferrine een krachtige antimicrobiële activiteit heeft tegen een groot aantal bacteriën, virussen, gisten, schimmels en parasieten.

Zo heeft onderzoek aangetoond dat lactoferrine een sterke antivirale activiteit heeft tegen tal van virussen, zoals ook het cytomegalievirus, herpes simplex virus, human papillomavirus en het rotavirus. De reden hiervoor is dat lactoferrine de moleculen (heparan sulfate proteoglycans) bezet van gezonde cellen waarmee het virus normaal contact maakt om zo de gezonde cellen binnen te dringen. Zo kan het virus moeilijker contact maken met de gezonde cellen en in de cel binnendringen. De eerste resultaten bevestigen de hypothese dat ook op deze manier lactoferrine een rol kan spelen in het binnendringen van het SARS pseudovirus in de cellen.

 

Verzorg jullie verder goed en volg vooral ook verder de richtlijnen van de overheid. Maar vergeet niet dat een gezonde leefstijl ook belangrijk is om ons te wapenen tegen virussen en andere pathogenen. De keuzes vandaag bepalen onze gezondheid van morgen, daar lijkt het steeds meer op en daar ben ik ook van overtuigd. Dus kies bewust voor de juiste voeding, blijf in beweging en verzorg je dag-nacht ritme. Geniet van je ontspanningsmomenten, geniet van de natuur en van je naasten of je gezin en blijf in contact met vrienden en familie via facetime, skype of andere middelen. Samen komen we hier sterker uit, daar ben ik van overtuigd.

 

bronnen:

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30566-3/fulltext

https://www.preprints.org/manuscript/202002.0315/v1

https://www.researchgate.net/publication/340361908_Can_melatonin_reduce_the_severity_of_COVID-19_pandemic

http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n07.shtml

http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n10.shtml

http://orthomolecular.org/resources/omns/v16n11.shtml

https://nypost.com/2020/03/24/new-york-hospitals-treating-coronavirus-patients-with-vitamin-c/

file:///D:/Downloads/17428553%20(1).pdf

https://plantmedicines.org/antiviral-plant-lectins-viruses/

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14568388

https://www.researchsquare.com/article/rs-15282/v1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3161750/

https://www.scientias.nl/het-nieuwe-coronavirus-waar-komt-het-vandaan-en-waar-gaat-het-naartoe/

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/01/covid-19-toont-ook-het-nut-van-een-gezonde-levensstijl-a3995543

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/overgewicht-lijkt-een-factor-van-belang-bij-corona~b5041703/

https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/artikelen/20604/hoe-kunt-u-besmetting-met-het-coronavirus-voorkomen

https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/114/cordyceps-sinensis

https://www.naturafoundation.nl/kenniscentrum/monografie/141/lactoferrine