Ontbijt

Kokosyoghurt met ananas en pistachenoten

09/09/'16

Kokosyoghurt is een heerlijk alternatief voor yoghurt van koemelk en het is een supergezonde kickstart voor je darmen. Dit heerlijk en gezond ontbijt is in een wip klaar voor als het even snel moet gaan in de ochtendrush!

Kokosyoghurt heeft bij mij een vast plaatsje genomen in mijn koelkast.  Je kan er in 1,2,3 een gezond ontbijt mee klaarmaken.  Het heeft een zachte, romige smaak en is even fris en zurig als yoghurt van koemelk. Maar vrij van lactose, gluten en suiker.

Gefermenteerde kokosmelk of kokosyoghurt is rijk aan gunstige probiotische stammen. Deze noodzakelijke darmbacteriën zijn als een orgaan op zich en vormen een barrière tegen externe pathogene factoren (voeding, bacteries, virussen, toxinen en zelfs stress). Deze microbiota spelen een essentiële rol in onze gezondheid en immuniteit en worden aangemaakt door het eten van correct gefermenteerde voeding. En zoals je wellicht al weet, ligt een gezonde darmflora aan de basis van een goede gezondheid.  Daarom is het belangrijk om regelmatig gefermenteerde voedingsmiddelen te eten. Het principe, de voordelen en technieken van het fermenteren zal uitgebreid besproken aanbod komen in onze tweede kookworkshop. Klik hier om op de hoogte blijven van mijn workshops.

Kokosyoghurt is vandaag gemakkelijk te verkrijgen in de handel.  Het is belangrijk om een zuivere en biologische kokosyoghurt, zonder additieven, in je winkelmandje te stoppen en je niet te laten vangen door de misleidende reclame voor ongezonde kokosyoghurt vol troep (E-nummers, suikers,...)

Onder het motto 'wat je zelf doet, doe je veel beter',  kan je kokosyoghurt ook gemakkelijk zelf maken!  Je zal zelf ervaren hoe eenvoudig en heerlijk dit is. Kokos is bovendien heel gezond.  Het bevat middellange vetzuurketens (MCT) die gemakkelijk worden verteerd en sneller energie leveren dan de meer gebruikelijke lange keten vetzuren, waardoor ze minder snel opgeslagen worden in je lichaam als vet. Bovendien zorgen ze er ook voor dat je sneller en langer een vol gevoel hebt.  Kokos bevat laurine zuur die antivirale en antibacteriële eigenschap heeft.

Voor dit fris en zomers ontbijt heb ik gekozen voor ananas wegens het lage fructosegehalte en lage glycaemische lading.  Dit recept kan je variëren met ander "gezondere" fruitsoorten zoals alle soorten bessen, bramen, kiwi, papaya, ...

Recept - Kokosyoghurt met ananas en pistachenoten

voor 2 personen

  • 1 verse ananas
  • 400 ml kokosyoghurt (uit de handel of zelfgemaakte kokosyoghurt)
  • 1/2 vanillestokje (optioneel)
  • handvol ongezouten pistachenoten

Schil de rijpe ananas en snijd in kleine gelijke stukjes.  Verdeel de ananas over 2 schaaltjes.  Voeg de kokosyoghurt toe.  Wanneer je homemade kokosyoghurt gebruikt, steeds een verse lepel gebruiken. Voeg het merg van een half vanillestokje toe.  De vanille maakt het gerechtje af. Hak een handvol ongezouten pistache noten grof en voeg ze toe.

Enjoy your breakfast, enjoy your health!

Variatie: vervang de ananas gerust door bessen, bramen, kiwi, papaya en de pistachenoten door amandelschilfers of kokosschilfers

 

Print dit recept