Ontbijt

Lunch voor het brein

14/09/'16

Deze krachtige lunch was het ontbijt van Chris Froome in de Tour de France. Ik heb het echter toch wat kPNI gepimpt!  Het is de ideale lunch om zowel de Mont Ventoux als een drukke werkdag met bergen papierwerk te overwinnen. Het bevat naast de goede eiwitbronnen (zalm en ei), ook inuline (witloof) en fructo-oligo-sacchariden (de beste vezels uit prei en ui voor het darmmicrobioom). En dit top KPNI gerecht is ook de manier om uw vetzurenverhouding te herstellen. Het bevat naast de gezonde omega3-vetzuren of alfalinoleenzuur en EPA/DHA (vis), ook nog omega9-vetzuren (olijfolie, avocado). Deze gezonde vetzuren moeten we dagelijks eten om ervoor te zorgen dat het ongezondere linolzuur niet de bovenhand krijgt in onze vetzuurspiegels want dit leidt tot verlengde low-grade inflammation.

Gezonde correcte kPNI voeding bevat ook geen fructose, glucose, lectinen en toxische saponinen. En ook regelmatig en frequent eten hoort ook niet in het leven van een gezond kPNI lichaam. Want regelmatig en frequent eten leidt tot verlies van de GLUT-1 transportkanalen naar de hersenen en dus tot minder energietransport naar de hersenen. Dus stop met uw klassiek koolhydratenontbijt en uw tussendoortjes, want deze zorgen voor een grotere postprandial inflammation en een te grote energieverdeling naar het immuunsysteem van de darm. Wat dan uiteindelijk kan eindigen in neuroglycopenie (tekort aan glucose in de hersenen) en mogelijks hypoxie (tekort aan zuurstof in de hersenen). En laat dit nu net de verklaring zijn van uw namiddagdip, uw suikerdrang of verminderde concentratie…

Even samenvattend: voor een dag vol energie, start met een nuchtere bewegingsprikkel of een high-intensity oefening, gevolgd door een maaltijd vol goede vetzuren (vis, avocado, olijfolie), eiwitten (ei en vis) en gezonde koolhydraten (ui, prei, witloof). Zo haal je het maximale uit uw dag en je brein! En het is nog super lekker ook!

Recept - Lunch voor het brein

  • 1 witloof
  • handvol jonge spinazie
  • 1 rijpe avocado
  • 1 ei
  • enkele plakjes gerookte zalm of wilde zalm of tonijn Fish 4 Ever (bestel nu)
  • wat kiemgroenten of scheuten (prei, radijs, broccoli, luzerne)(kweek zelf je kiemgroenten)
  • zeste van ½ citroen
  • chili vlokken (bestel nu)
  • 3 el olijfolie (bestel nu)
  • 2 el rode of witt balsamico-azijn (bestel nu)

Neem je lunch mee naar het werk in een glazen bokaal. Het is trendy, eenvoudig, smakelijk en gezond. Was het witlof grondig en snijd in fijne stukjes. Was de jonge spinazie en laat uitlekken.  Schil de avocado en verwijder de pit en snijd in plakjes.  Kook het eitje zacht in kokend water gedurende 4 minuten. Snijd de gerookte zalm in reepjes.*
Meng voor de dressing 3 el olijfolie, 2 el balsamico-azijn, een weinig chilipoeder en de zeste van ½ citroen. Werk de dressing af met zout en indien nodig wat peper.
Begin met de dressing onderaan de bokaal. (Liefst de stevigste ingrediënten van je slaatje onderaan en bovenaan de meest fragiele zoals sla of kruiden, dan blijven deze nog knapperig en voorkom je dat deze doorweekt zullen zijn tegen de lunchpauze.) Schik dan de zalm, daarop de avocado, gevolgd door het witlof, de spinazie, de scheuten en bovenop het eitje. Sluit de bokaal af en bewaar koel. 

*Heb je wat meer voorbereidingstijd, probeer dan deze variatie: vervang het zachtgekookt ei door een gepocheerd ei en de gerookte zalm door in lemoen/citroen gegaarde rauwe zalm.
Voeg 8 el azijn toe aan een (steel)pan met zacht kokend water. Roer met een draaiende beweging in het water (draaikolk). Breek het ei in een kom en giet het daarna in de pan. Kook het ei 4 – 5 minuten op middelmatig vuur. Schep het daarna voorzichtig uit de pan met een schuimspaan.
Neem 160 g rauwe verse zalm.  Snijd de zalm in fijne plakjes/sneetjes. Marineer de zalm in het sap van 2 lemoenen/citroenen, 1 el grof zeezout en fijngesneden verse dille, ingepakt in verhoudfolie voor 3,5 uur in de koelkast. (Hoe langer je de vis laat marineren hoe gaarder de zalm zal worden.)

Print dit recept