Dranken

Rustgevende kruidenthee

04/09/'17

Een regelmatig bioritme, een goed slaappatroon en ’s avonds tot rust komen in deze stresserende wereld vol uitdagingen en prikkels? Dit is niet altijd zo evident. Gelukkig bestaan er nog bepaalde krachtige rustgevende kruiden die ik hier samen breng in een lekkere rustgevende avondthee.

De rustgevende kruiden die ik hiervoor gebruik zijn citroenmelisse, valeriaanwortel, salie en saffraan.

 

Citroenmelisse of melissa officinalis komt oorspronkelijk uit het middelandse-Zeegebied maar komt tegenwoordig ook op vele andere plaatsen voor. Dit bekende keukenkruid heeft een aangename citroengeur en is een verfrissende smaakmaker. Citroenmelisse wordt in de volks- of kruidengeneeskunde vaak ingezet voor zijn ontspannende, rustgevende en kalmerende eigenschappen.

Valeriaanwortel of valeriana officinalis komt van nature vooral in europa voor en voornamelijk langs water of op vochtige drassige gronden. De verse wortel is reukloos en kan pas na het drogen verder verwerkt worden.  Valeriaanwortel wordt in de volks- of kruidengeneeskunde vaak ingezet voor zijn kalmerende ontspannende eigenschappen.

Zowel citroenmelisse als valeriaanwortel zorgen voor een kalm gemoed maar veroorzaken geen sufheid. Ze dragen bij aan een goede geestelijke gezondheid en een scherpe geest.

Saffraan of croccus sativus is al eeuwenlang één van de meest waardevolle specerijen ter wereld. De stampers van de saffraancrocus worden handmatig geoogsten wordt dan gedroogd gebruikt als kruid of kleurstof. Het is vooral de inhoudsstoffen  crocine en safranal die gezondheidsbevorderende effecten hebben. Het wordt als geneeskrachtig kruid voornamelijk ingezet voor een goede geestelijke balans en voor de regulering van vrouwelijke hormonen.

Salie of salvia officinalis komt oorspronkelijk uit het middelands zeegebied en is één van de meest bekende kruiden in de volksgeneeskunde. De naam salvia komt van het Latijnse woord voor redden of genezen en Salvia officinalis is dan ook een plant met zeer brede weking op de gezondheid. Naast rustgevende eigenschappen, is het een natuurlijke verzachter van de luchtwegen en wordt het succesvol ingezet bij overgangsklachten.

Citroengras of Cymbopogon citratus wordt voornamelijk gebruikt in de Aziatische keuken. Het zijn voornamelijk de bladeren die worden gebruikt voor hun zure frisse citroenachtige smaak. Het wordt in de volksgeneeskunde voornamelijk gebruikt voor het gunstig effect op maag en darmen en soms ook bij infecties. Hier gebruik ik het voornamelijk als smaakmaker.

 

Voor mensen die niet zo graag thee drinken maar toch de kracht willen ervaren van citroenmelisse, valeriaanwortel en saffraan, kunnen ook kiezen voor een supplement. Zo kan je bij Bonusan kiezen voor het combinatie supplement valeriana-melissa extract of voor het supplement croccus sativus. Voor dit laatste gebruikt Bonusan het saffraanextract Satieral, dat uitsluitend wordt vervaardigd van de rode stampers van de saffraankrokus.

Recept - Rustgevende kruidenthee

  • 1/2 tl gedroogde valeriaanwortel
  • 5 tal blaadjse citroenmelisse
  • 1 à 2 blaadjes verse salie
  • 4 tal safraandraadjes
  • 1/2 citroengras

Schenk 400 ml heet water over de kruiden en laat ongeveer 6 minuten trekken. Giet eventueel door een zeefje in een glas en drink langzaam op.

Print dit recept