Vis

Sardientjes met waterkerssalsa

23/09/'16

Terwijl we nog even kunnen genieten van de laatste zomerse barbecues en de laatste zomeravonden weldra uitwuiven, doen we dit in echte stijl.  Lees wel, KPNI-stijl.

Hier word ik nu gelukkig van! Dit is wat voeding zou moeten zijn. Het bevat in de eerste plaats een bom van nutriënten. Het is heel eenvoudig en snel klaar te maken. En het is plezant fingerfood.

Eentje om de zomer af te sluiten. Sardientjes roepen toch bij ieder de geur van warme zuiderse zomeravonden op....Sardientjes op de grill.  Nu de zomer bijna is afgelopen,bij deze, eentje op de grill!

Sadrientjes zijn misschien wel piepkleine visjes, maar ze bezitten giga veel eiwitten en gezonde vetzuren (EPA/DHA)! Lees mijn vorig blog Vet gezond! om meer te weten te komen over deze gezonde vetten! Ze zijn ook heel makkelijk en snel te bereiden op de bbq.  Je hoeft dus geen meesterbarbecuër te zijn om dit gerecht  te bereiden. Dit is dus een gerecht voor minder ervaren barbecuërs, zoals ik, want het is meestal mijn man die aan het vuur staat!

De sardientjes serveer ik dit maal met een waterkerspesto.  De ingrediënten van deze salsa zijn opnieuw bewust gekozen.  Waterkers groeit in de natuur enkel waar water stroomt.  Het smaakt pittig en peperachtig. Waterkers behoort tot de kruisbloemige gewassen en is een superheilzame plant.  Het heeft door de concentratie alfalinoleenzuur een anti-inflammatoire werking en door de bittere stoffen een anti-virale werking.  De belangrijkste stof in waterkers is echter glucosinolaat. Deze vluchtige olie komt vrij bij het snijden van de blaadjes. Het heeft een gunstig effect op de lever en een anti-carcinogene werking. 

M'n waterkerssalsa is een soort pesto maar dan zonder parmesaanse kaas. Tradioneel maak je een pesto met pijnboompitten.  Ik verkies walnoten te gebruiken.  Walnoten zien er niet alleen uit als kleine hersentjes, het is ook echt hersenvoer!  Ze zijn rijk aan magnesium en gezonde vetzuren en bevorderen zo de bloedtoevoer naar onze hersenen.

Zo, dit was een relatief grote brok aan informatie voor een kleine maar, o zo, voedzame hap!

Recept - Sardientjes met waterkerssalsa

  • verse sardientjes
  • 50 g notenmengeling naar keuze
  • 100 g waterkers
  • 1 teentje look
  • 15 kappertjes
  • 2 eetlepel witte basamico azijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper
  • snuifje Keltisch zeezout
  • 1 bio citroen

Was de waterkers. Doe de waterkers in een keukenrobot, samen met een half teentje look, 15 kappertjes, 2 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels balsamico azijn. Voeg 50 g noten toe. Hier heb ik gekozen voor pistache-, hazel- en veel walnoten. Mix fijn tot een salsa.  Breng op smaak met peper en zout. Rooster de sardines 2 à 3 minuutjes aan elke kant op de bbq.  Dresseer de sardines op een bord. Besprenkel ze met enkele druppeltjes citroen.  Vergezel deze gegrilde visjes met de waterkers dip. Laat je gasten genieten van de kracht van eerlijke, lekkere voeding!

Print dit recept