Vis

Sliptongetjes met knolselderpuree

01/05/'19

Eenvoudige en lekkere dagelijkse KPNI kost. Deze keer gaan we voor een visklassieker in KPNI Foodie style.

Gebakken zeetong is top! En vooral wanneer je de vis een goudbruin, knapperig korstje kan geven.  Vis met een knapperig jasje vinden kinderen net wat lekkerder. Het is gemakkelijk  om je vis een krokant korstje te geven, maar het is niet zo eenvoudig om een LEKKER en GEZOND korstje te maken. .

Voor wie paneermeel uit de keuken geband heeft, is er goed nieuws.  KPNI Foodie heeft een gezonde, glutenvrije paneermeel ontwikkeld.
Een paneermeel op basis van knollen, zaden en noten in plaats van maïs-en rijstbloem, aardappelzetmeel, dextrose, emulgatoren, ... die maar al te vaak in de klassieke paneermeel verwerkt zitten. 

Wil je meer weten over het paneermeel van Treat klik hier.  

En nu aan de slag met die tong!

Recept - Sliptongetjes met knolselderpuree

voor 4 personen:

 • 1 knolselder
 • 2 kleine pastinaken of 1 middelgrote pastinaak
 • 1 volledig ei en 1 eigeel
 • geurloze kokosolie
 • 1 komkommer
 • 1 el  witte balsamico azijn 
 •  snuifje dulse zeewier
 • 4 zeetongen
 • Treat paneermeel 
 • peper
 • keltisch zeezout 

Schil de knolselder en de pastinaak en snij in blokjes van 2 cm.  Smelt weinig kokosolie in een ruime kookpot en stoof de groenten gaar (ongeveer 10 minuten). Voeg een klein scheutje water of amandelmelk toe en laat inkoken.  Voeg het eigeel toe en plet met een pureestamper of pureer met een mixer voor een gladde stoemp. Breng op smaak met peper en zout.

Was de komkommer. Schil de komkommer. Snijd eerst een 4 tal lange plakken met een dunschiller. Hou deze aan de kant om straks de knolserderpuree te dresseren.
Verwijder de zaadlijst in de komkommer en snij de rest van het vruchtvlees in zo fijn mogelijke blokjes.  Laat de blokjes even marineren in enkele lepeltjes witte balsamico azijn. Roer regelmatig om.

Knip het staartje van de vis. Knip zuinig het buitenste dunne randje van de vis weg Snij in een gebogen lijn de kop eraf, mocht de kop nog niet verwijderd zijn. Spoel de vis even onder de kraan.  Dep droog. Kruid de tongen langs beide zijden met wat peper van de molen en een beetje zout.  Paneer de vis door ze eerst in wat paneermeel te wentelen, daarna door het losgeklopt ei te halen en vervolgens opnieuw in het paneermeel te wentelen. 

Verhit geurloze kokosolie in een grote antikleefpan, op een matig vuur. Bak de zeetogen goudbruin.

Doe een laag knolselderpuree in een serveerring op het bord. Verwijder de serveerring en leg een lint komkommer omheen de puree.  Schik wat blokjes komkommer bovenop en werk af met wat zeewiervlokken.  Serveer met de zeetong.

Tip: Voor wie een dun, lichter korstje rond de vis verkiest, kan de vis slechts eenmaal door het paneermeel halen (zonder eigeel).

Tip: Zeetong kan je natuurlijk vervangen door een andere witte vissoort naar keuze.

 

Print dit recept