Soep

Soepje van zoete aardappel

27/07/'20

Dit soepje moet je op tafel zetten!  Heel snel en heerlijk en heel toegankelijk voor kinderen.

Zowel  de prei, look, ui als zoete aardappel zijn rijk aan prebiotische vezels. Dit soepje is een echte Darm Held!

Zoete aardappelen zijn minder gekend dan de gewone aardappel en dit is eigenlijk best jammer want ze zijn een stuk voedzamer en gezonder. De zoete aardappel of bataat (Ipomoea batatas) is een plant uit de windefamilie (Convolvulaceae). Het is, anders dan de naam doet vermoeden, geen familie van de aardappel, die tot de nachtschade (Solanaceae) behoort.

Deze, meestal oranje, zoete aardappel (bestaan ook paarse, rode, gele en witte) is één van de rijkste bronnen van carotenoïden met sterke anti-oxidatieve eigenschappen.  Het bevat anderhalve keer meer antioxidanten dan blauwe bessen. 

Zoete aardappelen bevatten ook goede cellulaire vezels als inuline en pectine en zijn daardoor veel minder belastend dan de gewone aardappel die veel meer zetmeel bevat. Door het hoge gehalte aan goede cellulaire vezels hebben zoete aardappelen een gunstig effect op ons verteringsstelsel en hebben ze een hoog verzadigingsgevoel, waardoor je minder gaat eten. Door deze trage verbranding van koolhydraten is de zoete aardappel erg geliefd onder sporters en mensen die graag willen afvallen.

Genoeg redenen dus om de gewone aardappel te vervangen door gezonde alternatieven als de zoete aardappel. Maar eet uiteraard niet elke dag zoete aardappel want deze bevatten ook nog steeds zetmeel.  En kies voor een grote voedingsdiversiteit van groenten en kruiden wat van groot belang is voor ons darmmicrobioom. Denk daarom ook aan andere “aardappelvervangers” als pastinaak, knolselder, pompoen, ….

Recept - Soepje van zoete aardappel

 • 2 zoete aardappelen
 • 1 preistengel
 • 1 ui
 • 1 teentje look
 • 1 el kurkumapoeder
 • verse tijm, rozemarijn
 • (schoongemaakte) scampi's
 • 1 el kerriepoeder
 • 1 el olijfolie
 • 1 el zeewiervlokken
 • peper en zout

Schil de zoete aardappelen, look en ui en snijd in grove stukken.  Was de prei en snijd het wit van de prei in stukken.  Stoof de zoete aardappel, ui, look en prei aan. Voeg de kruiden (tijm, rozemarijn en kurkuma) en 1 liter water toe.  Laat de soep enkele minuten pruttelen tot de groenten zacht zijn. Verwijder het takje tijm en rozemarijn.  Mix de soep fijn.

Pel de scampi's, spoel ze af en dep droog.  Wentel de scampi's in een marinade van 1el kerrie en 1el olijfolie.Steek ze per twee op een spies.  Bak de scampi's aan beide kanten kort aan op een hoog vuur.

Serveer de soep samen met de warme scampi's en werk af met wat zeewiervlokken.

Tip: Ben je geen scampi fan, vervang dan de schaaldieren door wat kip of vis.

Tip: Voor wat extra pit aan het soepje te geven, kan je ook een snuif cayennepeper, chilli of piment d'espelette toevoegen.

Print dit recept