Salades

Spaghetti pompoen slaatje

25/08/'16

Ooit gehoord van spaghetti pompoen?  Ik ook niet. Tot onlangs een vriend van me langskwam met een mooie spaghetti pompoen geoogst van uit zijn moestuin.

Pompoen bevat naast verscheidene mineralen en vitaminen, de nodige omega-3 vetzuren onder de vorm van alfa-linoleenzuur. Zo kan je in de toekomst dus ook je pompoen slaatje zien als een vorm van hersenvoeding.

De spaghetti pompoen is écht een pompoen maar als je hem opensnijdt en gaart in de oven, dan komt het vruchtvlees eruit in lange dunne slierten. Heel lekker en valt goed in de smaak bij kinderen.  Je kan ze op eenvoudige wijze klaarmaken. Zo ga je te werk: een opengesneden pompoen in een ovenschaal plaatsen. Giet een glas water in de schaal.  Besprenkel de pompoen met olijfolie en peper en zout.  Laat in de oven (200°C) gaar worden (ongeveer 45 min, afhankelijk van de grootte).  Haal uit de oven en laat eventjes rusten. Schraap het vruchtvlees met een vork uit.  Voila, spaghetti!

Maar deze keer maakte ik een fris slaatje van rauwe pompoen met een gezonde dressing.  Perfect voor bij een winters stoofpotje of gewoon als gezonde lunch. Dit is zo lekker in zijn eenvoud! Het is snel klaar en zo gemakkelijk te bereiden! Dit is een rauw recept waarbij alle voedingsstoffen en nutriënten optimaal behouden worden.

Recept - Spaghetti pompoen slaatje

  • biologische spaghetti pompoen
  • olijfolie
  • witte balsamico azijn
  • pompoenpitten of zadenmengeling naar keuze
  • peper/Keltisch zeezout

Schil de bio spaghetti pompoen.  Als je enkel de helft van een pompoen gebruikt, kan je van de andere helft spaghetti pompoensoep maken.  Verwijder de zaden.  Snijd de pompoen in met een dunschiller in fijne sliertjes.  Meng 3 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels witte balsamico azijn onder de pompoen. Zet even op zij.  Rooster de zadenmengeling kort in een pan.  Pas wel op dat de zaden niet verbranden.  Roer de pompoensalade nog even om. Serveer in een schaal werk af met peper en een weinig zout. Dresseer de warme zaden over de salade.

Enjoy your meal, enjoy your health!

Print dit recept