Salades

Tartaar van zeebaars met avocado en venkel

15/12/'16

Let's all have a delicious and divine christmas! Waar Kerst is, wordt heerlijk kPNI gekookt!

Is het dit jaar jouw beurt om je gasten te verrassen? Met deze amuse vol smaak en vol nutriënten lukt dit zeker en vast!

De amuse heeft een fris en romig aroma.  De kokosyoghurt zorgt voor het romige. Kokosyoghurt is een dankbaar ingrediënt die je in bijna alle gerechten kan verwerken: ontbijt, desserts, gebak, dressings, soepen, salade, … Je kan ook amandelyoghurt of cashewyoghurt gebruiken. Kokosyoghurt = gefermenteerde kokosmelk! Amandelyoghurt= gefermenteerde amandelmelk! ...  Het is heel voedzaam en gezond want het bevat geen caseïne en lactose zoals room en klassieke yoghurt. Door te kiezen voor yoghurt op basis van gefermenteerde notenmelk, kies je voor een gezonde darmflora want, in tegenstelling tot koemelkproducten, geeft deze notenyoghurt geen low grade inflammation op ons immuunsysteem. Door het fermentatieproces die notenmelk ondergaat, leidt het zelfs tot de opbouw van onze goede darmflora. Lekker en gezond: dit is wat KPNI voeding moet zijn! :) 

Dit hapje is perfect voor deze kersttijd. Je kan het op voorhand klaarmaken zodat je samen met je gasten kan genieten en napraten, wat heel belangrijk is! De brunoise van venkel is op z'n best als je hem even op voorhand laat marineren in de koelkast.  Voor de tartaar van vis gebruik ik zeebaars. Deze vis leent zich perfect voor tartaar maar je kan even goed kabeljauw, griet, maatjes of Sint-Jakobsvruchten gebruiken.

Recept - Tartaar van zeebaars met avocado en venkel

hapje voor 4 personen:

 • 300 g verse zeebaars
 • 3 el kokosyoghurt
 • 1 jonge bio venkel
 • 2 avocado's
 • 1 bio citroen/limoen
 • 1/2 sjalot
 • 1 pijpajuintje
 • olijfolie
 • witte balsamico azijn (of wittewijnazijn)
 • bosje verse dille
 • rode peperbolletjes
 • zwarte peper
 • Keltisch zeezout

Was de venkel en dep hem droog.  Versnipper de venkel heel fijn.  Doe dit zorgvuldig in zo klein mogelijk gelijke stukjes. Dit vraagt wat oefening en wat tijd maar het resultaat is jouw moeite waard.  Meng met 1 el witte balsamico azijn, 2 el olijfolie en het sap van 1/2 limoen.  Proef en kruid bij met wat zwarte peper en Keltisch zeezout.  In de plaats van zwarte peper kan je ook szechuanpeper gebruiken. Laat de brunoise van venkel nog even verder marineren in de koelkast.

Was de witte vaste vis en dep hem droog.  Snijd met een scherp mes in kleine blokjes. Ga opnieuw zorgvuldig te werk voor een mooi resultaat.  Versnipper 1/2 sjalot. Snijd de dille fijn.  Snijd het pijpajuintje in fijne ringetjes en houd de helft opzij voor de afwerking.  Meng alle ingrediënten met 1 el kokosyoghurt en het sap van 1/2 limoen.  Proef en kruid bij met zwarte peper en zeezout.

Snijd het vruchtvlees van de avocado's in kleine blokjes. Besprenkel met wat limoensap. Breek met een mes enkele rode peperbolletjes en voeg toe. Meng de avocado met 1 el kokosyoghurt. Kruid af. 

Serveer met behulp van een serveerring. Dresseer onderaan een laagje avocado. Druk telkens een beetje aan. Leg dan een laagje zeebaars en  bovenaan de venkel. Werk af met enkele ringetjes pijpajuin, wat dillegroen en enkele rode peperbolletjes.  Dresseer met de kokosyoghurt op smaak gebracht met wat zeste van limoen, peper en enkele druppeltjes olijfolie.

Have a healthy, merry christmas!!

Print dit recept