Salades

WAW, Witloof Appel Walnoot

07/04/'18

Wat een combinatie, in smaak en in nutriënten!

Vandaag, op deze stralende lentedag, heb ik een gezonde salade van witloof en appel voor jullie. Witloof kan je het hele jaar door verkrijgen.  Maar de toppen zijn van echte topkwaliteit tussen september en mei.  Een ideaal witloofslaatje om bij een eerste lentebarbecue te serveren.

De bittere smaak van witloof en walnoten combineert heel goed met de zoete appel en de friszure toets van limoen en balsamico-azijn.

"WAW, Witloof Appel Walnoot, wat een combinatie, in smaak en in nutriënten!"

Maar het gaat veel verder dan alleen de smaak. Witloof is ook rijk aan polyfenolen en flavonoïden en heeft zo een sterke anti-oxidatieve werking. En het is bovendien een goede bron van inuline, één van de sterkste prebiotica uit voeding. Het bevordert zo de groei van onze gunstige darmbacteriën,herstelt een verstoorde darmflora en heeft een gunstig effect op ons immuunsysteem.

Ook appel is rijk aan deze gunstige vezels. De pectine in appels hebben ook een prebiotische werking. Het verhoogt butyraat, een vetzuur die goede darmflora voedt en zo ook een gunstige impact heeft op het darmslijmvlies.

Naast de goede vezels mogen uiteraard ook de goede vetten niet ontbreken. Daarom combineer ik de vezels van witloof en appel graag met de goede omega 3 vetzuren uit walnoten. Een walnoot ziet er niet alleen uit als kleine hersentjes, het is ook echt hersenvoedsel.  Deze vezelrijke noot is eveneens een goede bron van eiwitten.

Wie had gedacht dat dit klassiek slaatje met ons ‘witte goud’ pure krachtvoeding is en een duidelijk impact heeft op ons darm microbioom en immuunsysteem en zelfs een anti inflammatoire werking heeft.

"Dit klassiek slaatje is pure krachtvoeding en bevat verborgen medicinale nutriënten."

Je kan dit fris slaatje combineren ook combineren met wat extra eiwitten als garnaaltjes, zalm, kip, ei, krekeltjes, …en voor de liefhebbers nog wat kracht bijsteken met wat ketogene mayonaise en kurkuma.

Recept - WAW, Witloof Appel Walnoot

Recept voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 2 stronken witloof
  • 1 biologische zoete appel
  • handvol walnoten 
  • 1/2 limoen
  • 1 el azijn 
  •  3 el olijfolie
  • zwarte peper


Was het witloof en de appels grondig onder stromend koud water. Snij het witloof en de appel in fijne reepjes. Sprenkel het sap van 1/2 limoen over de appels voor de friszure toets en om verkleuring tegen te gaan. Hak de walnoten grof en voeg toe. Meng de azijn en olijfolie onder de appel en het witloof.  Werk af met wat zwarte peper.

Combineer dit slaatje met wat geroosterde kip, eend of vis (witte vis, zalm, tonijn, ...), gerookte zalm, eitjes, krekeltjes, .... en een vleugje curry.

 

Print dit recept