Ontbijt

Witte asperges, rode vruchten

09/06/'18

Een antioxidant toppertje!!

Dit recept is ideaal als ontbijt of dessert om je dag gezond te starten of te eindigen. Als dat geen flexibiliteit binnen de kPNI is!

Op deze manier combineer je de goede vezels van zowel groenten als fruit.  Het is tevens een hele mooie smaakcombinatie. 

Rode vruchten en asperges zijn de kampioenen van de antioxidanten! 

En het zijn net deze anti-oxidanten die onze cellen nodig hebben om jong en gezond te blijven. En de combinatie met goede vetzuren uit kokosyoghurt houdt het celmembraam dan ook vloeibaar, wat dit gerecht helemaal top maakt.

Want in ons lichaam is voordurend een proces van vrije radicalen aan de gang.  Hoe ouder we worden, hoe groter de ravage dit oxidatieproces aanricht in ons lichaam.  Die schade wordt nog in de hand gewerkt door de milieu- en luchtvervuiling, slechte levensstijl, UV stralen van de zon, stress en ook intense fysieke inspanningen!  Dit kan dan leiden tot een low grade inflammation met mogelijke ziektes als hart- en vaatziektes, diabetes, kanker, ....  Door de juiste anti-oxidanten regelmatig te eten, kan dit proces geneutraliseerd worden of het nefast effect ervan verminderen! 


We moeten zoveel mogelijk anti-oxidante stoffen uit onze voeding halen, zodat ons lichaam zich kan verdedigen tegen de stress van de 21ste eeuw. Met andere woorden we moeten op zoek gaan naar voedingsbronnen die rijk aan zink, selenium, Vitamine C en E, carotenen en polyfenolen.  Rode vruchten (voornamelijk  aardbeien, blauwe bosbessen, bramen en frambozen) behoren daardoor tot de top van de antioxidanten!!  Asperges staan ook op deze lijst van impressionante antioxidanten! Lees meer hierover in dit blog.

Recept - Witte asperges, rode vruchten

voor 4 personen:

 • 300 g witte asperges
 • 200 g biologische aardbeien
 • 100 g biologische kersen
 • 100 g biologische blauwe bessen
 • 3 el manuka honing
 • 300 ml water
 • 1/2 vanille stok
 • handvol pistache noten
 • amandelyoghurt of kokosyoghurt
 • handvol muntblaadjes
 • handvol basilicumblaadjes
 • sap van 1/2 lemoen
 • snuifje zwarte peper (optioneel)

Was en schil de asperges. Snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af.  Spoel de asperges onder stromend water. Zet een pan op het vuur met 300 ml water, 3 el honing. Haal het merg uit het vanillestokje.  Voeg het merg, het vanillestokje en de asperges aan het water toe.  Kook de asperges 'al dente' (beetgaar).  Haal de asperges uit de pan en laat ze snel afkoelen door middel van enkele ijsblokjes.  Laat het vocht verder inkoken tot een siroop.  Blus af met het lemoensap.  Voeg eventueel een heel klein snuifje zwarte peper toe.  Snijd de drooggedepte en afgekoelde asperges in stukken van 3 cm.  Was de rode vruchten onder stromend water en laat uitlekken (of dep droog).  Was de kruiden en snijd met een scherp met fijn. Hak de pistachenoten grof.  Vermeng de rode vruchten, asperges en kruiden.  Schik in schaaltjes.  Voeg per portie 2 el amandelyoghurt (of kokosyoghurt) toe.  Leg wat pistachenoten er bovenop en voeg als laatste wat vanille/aspergesiroop toe. Werk af met een blaadje munt of basilicum. Koel serveren.

Enkele tips:
Tip: wanneer de basilicum in de kruidentuin in bloei staat, kan je deze bloemetjes gebruiken om je dessert af te werken!
Tip: ik verkies voor dit recept amandelyoghurt. Je kan ook kokosyoghurt gebruiken. Dit kan je zelf maken of kopen. Ik verkies de heerlijke yoghurts van Abbot Kiney's, zonder suiker en andere additieven!
Tip: je kan de yoghurt ook vervangen door amandel- of kokosyoghurtijs (ook in het assortiment van Abbot Kiney's)!
Tip: voeg nog wat gezonde suikervrije granola toe!

Print dit recept