Ontbijt

Wortelspread

10/09/'16

Mmmm heerlijk, ik hou van dips en spreads. Dit leuk recept kan je voor elke gelegenheid klaarmaken.   Bij het ontbijt, brunch of lunch als beleg op je zadencrackers. Of bij de aperitief: verras je gasten met deze dip vergezeld met rauwe groenten zoals staafjes komkommer, paprika, witloof,... Deze wortelspread zit vol smaak, pit en aroma. En is bovendien heel voedzaam!

Wortels bevatten vitamine A, B en C. Ze zijn goed voor de ogen en de huid. Bètacaroteen, de stof verantwoordelijk voor de oranje kleur van wortels, is een provitamine A.  Vitamine A bevordert de celgroei van huid en slijmvliezen, is een antioxidant, versterkt het immuunsysteem en versterkt het stimuleren van macrofagen en natural killer cells.  Verder zijn wortels rijk aan vezels, pectine, lignine en mineralen als kalium, natrium en calcium.  Ze hebben een lage glycemische index en lading, dus ook weinig invloed op je suikerspiegel.

En bovenal: kinderen houden ervan! Geef een rauwe wortel mee als snack op school. En kies voor dit beleg in de lunchbox.  Dit zijn al 2 gezonde stappen op weg naar een kPNI levensstijl!!

Dit recept heeft 3 variaties: een frisse variatie met amandelschilfers en enkele druppels citroensap. Voor diegenen die het spicy lusten, is extra chili peper toegevoegd. En voor de zoetere mondjes is er wat kokos toegevoegd met gebrande kokosschilfers.

Deze dip kan je lauw of koud serveren. Je kan hem een viertal dagen in de koelkast bewaren.

Recept - Wortelspread

  • 600 g bio wortelen
  • ½ chilipeper zonder zaadjes
  • 1 teentje look
  • 1 sjalot
  • 1 duim gember (10 g geschild)
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • ½ tl komijnzaad
  • ½ tl peperbollen
  • 2 kruidnagel
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 eetlepels olijfolie (bestel nu)

voor de variatie: 1 citroen, wat extra chili, 1 eetlepel kokosmeel

Was de wortelen. Werk je met biologische wortelen, dan hoef je ze niet te schillen.  De meeste vitamines en werkzame stoffen zitten net onder de schil. Rasp de wortelen of snijd ze fijn.  Meng met alle overige ingrediënten en verspreid op een bakplaat.  Plaats voor 25 minuten in een voor verwarmde oven van 150°C. Mix de wortelen fijn tot een smeuïge massa.  Eventueel nog wat water toevoegen om een gladde pasta te bekomen.

Je kan de wortelen, samen met de andere ingrediënten ook stomen of koken. Dan bekom je gemakkelijker een smeuïge, gladde pasta. Het nadeel bij koken is dat er vitaminen verloren gaan in het kookvocht.

Verdeel de pasta in 3 gelijke hoeveelheden.  Voeg aan een deel wat extra chili peper toe, voor diegenen die het spicy lusten. Werk af met een pepertje en wat sesamzaad of amandelschilfers.  Bewerk een tweede deel met het sap van een 1/2 citroen, zo bekom je een frisse zomerse dip. Werk af met een schijfje citroen. En voor de zoete mondjes: meng wat kokosmeel onder het derde deel, dit maakt de worteldip nog iets zoeter. Werk af met gebrande kokosschilfers.

De worteldip kan je een viertal dagen bewaren, droog en goed afgesloten in de koelkast .

Print dit recept