Schaaldieren

Zeeuwse mosselen/curcuma/gember/kokos

30/11/'16

Alhoewel mosseltjes natuur altijd smaken, is dit snel en overheerlijk receptje met curry, gember en kokos een aanrader! Dit recept kan je als voorgerecht of als hoofdmaaltijd maar ook als hapje in kleine glaasjes serveren.  Mosselgroenten zijn tegenwoordig voorgesneden en -verpakt te verkrijgen maar persoonlijk maak ik de mosselgroenten liever zelf. Zo kies ik gericht de juiste groenten (biologische ui, look, prei, selder, ...) uit die enerzijds perfect met mijn recept samengaan en anderzijds juist die nodige nutriënten bevat die ik wil.  Ik gebruik relatief veel biologische uien. Deze bevatten, samen met knoflook, allicine, een krachtige zwavelverbinding die een zeer gunstig effect heeft op onze darmflora en ons immuunsysteem. Het is zelfs zo dat 1,5 kg biologische ui en knoflook per week een gunstig effect heeft bij het afbreken van de bio-film in onze mond en darmen. Dit is samen met gefermenteerde groenten en een grote variatie in kruiden en planten, de manier om uw darmbarrières en immuunsysteem weer te herstellen.

De currypasta die ik gebruik kan je ook vervangen door (gele, groene of rode) currypasta.  Alle currypreparaten verschillen.  Je begint het best met een kleine hoeveelheid af te kruiden en daarna kan je nog wat bijkruiden naar eigen smaak.  Dit geldt ook voor de chilivlokken want deze kunnen best wel pittig zijn.  Een pikant gerecht kan een positief effect hebben op de bijnieren.  Maar opgelet, te pikant kruiden, kan je gerecht ook snel verknallen.  Proeven is de boodschap.

Gember geeft een lekkere toets aan het gerecht. En de geneeskracht? Ontstekingsremmend.  De combinatie gember, curcuma en zwarte peper gebruik ik vaak want het verhoogt de opname van curcumine.

Recept - Zeeuwse mosselen/curcuma/gember/kokos

2 personen

Maak de mosselen schoon. Spoel ze een keer of drie in koud water. Laat ze uitlekken.  Schil de gember en snijd in fijne stukjes.  Plet een klein teentje look met het vlakke deel van je mes op een snijplank. Stoof de groenten, look, gember aan met 1 el olijfolie.  Voeg korianderzaadjes, currypoeder, chilivlokken en kokos aminos toe.  Leg de mosselen op de groenten.  Zet een deksel op de pot. Kook de mosselen op een hoog vuur zo’n 4 à 5 minuten.   Schud de mosselen nu en dan op.  Als de mosselen bijna gaar zijn voeg je de kokosmelk toe.  En schud opnieuw een paar keer op.  De mosselen zijn gaar als ze mooi openstaan.  Breng op smaak met wat zwarte peper. Dresseer de warme mosselgroenten in een diep bord. Schep dan de mosselen er bovenop. Overgiet met het lekkere curcuma/kokos/mosselsoepje.  Dien warm op en geniet!

Serveer eventueel met wat rucola.

Print dit recept