Ontbijt

Zelfgemaakte kokosyoghurt

16/03/'17

Kokosyoghurt heeft bij mij een vast plaatsje genomen in mijn koelkast.  Je kan er in 1,2,3 een gezond ontbijt mee klaarmaken.  Het heeft een zachte, romige smaak en is even fris en zurig als yoghurt van koemelk. Maar vrij van lactose, caseïne, gluten, suiker en vervangsuikers.

Gefermenteerde kokosmelk of kokosyoghurt is rijk aan gunstige probiotische stammen. Deze noodzakelijke darmbacteriën zijn als een orgaan op zich en vormen een barrière tegen externe pathogene factoren (voeding, bacteries, virussen, toxinen en zelfs stress). Deze microbiota spelen een essentiële rol in onze gezondheid en immuniteit en worden aangemaakt door het eten van correct gefermenteerde voeding. En zoals je wellicht al weet, ligt een gezonde darmflora aan de basis van een goede gezondheid.  Daarom is het belangrijk om regelmatig gefermenteerde voedingsmiddelen te eten. Het principe, de voordelen en technieken van het fermenteren is uitgebreid besproken in onze tweede kookworkshop. Klik hier om op de hoogte blijven van mijn workshops.

Kokosyoghurt is vandaag gemakkelijk te verkrijgen in de handel.  Het is belangrijk om een zuivere en biologische kokosyoghurt, zonder additieven, in je winkelmandje te stoppen en je niet te laten vangen door de misleidende reclame voor ongezonde kokosyoghurt vol troep (E-nummers, suikers,...)

Onder het motto 'wat je zelf doet, doe je veel beter',  kan je kokosyoghurt ook gemakkelijk zelf maken!  Je zal zelf ervaren hoe eenvoudig en heerlijk dit is. Kokos is bovendien heel gezond.  Het bevat middellange vetzuurketens (MCT) die gemakkelijk worden verteerd en sneller energie leveren dan de meer gebruikelijke lange keten vetzuren, waardoor ze minder snel opgeslagen worden in je lichaam als vet. Bovendien zorgen ze er ook voor dat je sneller en langer een vol gevoel hebt.  Kokos bevat laurine zuur die antivirale en antibacteriële eigenschap heeft.

Recept - Zelfgemaakte kokosyoghurt

Ingrediënten:
•400 ml kokosmelk
Starter:
•1 schepje darmocare pre
•1 zakje darmocare pro
Of
•1 el starter starter naar keuze (kokosyoghurt)

Plaats de kokosmelk enkele uren voordien in de koelkast.  Het kokoswater heeft zich gescheiden van de kokosroom.  Giet het kokoswater af. (Dit kan je verwerken in een soep, wokgerecht, smoothie,... dus zeker niet weggooien.) We gebruiken enkel de kokosroom.  Meng de kokosroom met de pre-en probiotica.  Giet in een steriele weckpot en sluit de pot goed af met de rubberen ring .  Laat 24 uur rusten bij een temperatuur van 32 tot 42 °C.  Dit kan met behulp van een yoghurtapparaat.  Heb je geen yoghurtapparaat, kan je de yoghurt ook in de oven zetten naast het lampje van de oven. Zet alleen het lampje aan, zonder de oven aan te zetten.  Deze lamp geeft voldoende warmte.  Je kan de yoghurt ook even kort opwarmen in een voorverwarmde oven van 42°C en daarna in een nieuwe, propere thermoskan gieten en de yoghurt blijft ook ongeveer 24 uur op juist temperatuur. (Tip van DE fermentatiespecialist Christian Weij!) Na 24 uur hebben de pro-en prebiotica hun werk gedaan en is de kokosmelk gefermenteerd tot echte romige heerlijke yoghurt.  Heb je liever een minder vaste yoghurt, dan kan je de volgende keer het kokoswater ook toevoegen voor je gaat fermenteren.

Deze yoghurt is heerlijk met wat pistache noten en ananas, mango of wat zwarte bessen of frambozen en zelfgemaakte granola!

De yoghurt bewaart nog minimum een week in de koelkast. Zorg ervoor dat de pot goed afgesloten is en dat je enkel met proper bestek werkt!

Print dit recept