(w)etenschap

Asperges synoniem van lente en wondergroente

15/04/'19

Asperge (Asparagus officinalis) is een plant waarvan de jonge scheuten geteelt worden als groente. Er bestaan witte, groene en paarse asperges. De witte zijn onder de grond gegroeid en hebben het licht niet gezien, terwijl de groene en paarse wel de zon hebben gezien. Het aspergeseizoen is jammer genoeg heel kort en eindigt al eind juni, dus daarom wil ik nu nog graag even ode brengen aan het “witte goud” uit onze streek. Deze prachtige, kraakverse asperges haal ik bij het Aspergehuis van Ilse Vancraeynest, volgens mij één van de beste telers van West-Vlaanderen.

Asperges hebben niet alleen een grandioze smaak, ze hebben ook een hoge voedingswaarde.  Ze bevatten naast vele mineralen, vitamine C en goede voedingsvezels ook een grote hoeveelheid glutathion, aspargine, quercetine en inuline. 

Glutathion is een tripeptide die opgebouwd is uit de aminozuren cysteïne, glycine en glutaminezuur. Glutathion is belangrijke beschermstof voor onze cellen en heeft sterke antioxidatieve eigenschappen en versterkt ons immuunsysteem.  Doordat ons lichaam iedere dag blootgesteld  wordt aan gevaar (lees stress, infectie, straling, foute voeding, ...) verminderen onze voorraden cysteïne en glutamine waaruit glutathion opgebouwd wordt. En deze verlaagde hoeveelheid glutathion leidt dan tot cel schade, veroudering en, in verdere stadia, ziekte.  Het zelf dagelijks aanvullen van onze glutathion voorraden is dus echt noodzakelijk om ons te beschermen, zeker in periodes van ziekte, infecties, stress, vermoeidheid of grote sportieve inspanningen.  Dit kunnen we het best bereiken door veel verse groenten en fruit te eten. En voornamelijk asperges zijn rijk aan glutathion maar ook avocado en walnoten. 

Anderzijds bevatten asperges ook grote hoeveelheden aspargine, wat één van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren is. Ook asparagine heeft een bloedzuiverende werking en speelt een belangrijke rol bij de afbraak van gifstoffen uit het lichaam. En daarnaast stimuleert asparagine ook de nierfunctie en zouden asperges ook een vochtafdrijvende werking hebben, wat dan voornamelijk ook gunstig is voor mensen met een verhoogde bloeddruk en oedeem.

Asperges bevatten de stof quercetine die een anti-inflammatoire werking heeft en behoort tot de natuurlijke anti-histaminicum.  Is het niet magisch dat asperges groeien in de lente, ,net wanneer de meeste allergieën de kop opsteken? Zou de natuur je willen helpen in het voorzien van een noodzakelijke dosis natuurlijk anti-histaminicum en je wapenen tegen seizoengebonden allergieën?

Tenslotte bevatten asperges ook inuline, het prebioticum die ik al uitvoerig besproken heb in mijn blog. Want voeding rijk aan inuline en FOS, zorgt voor de groei van onze goede darmbacteriën lactobacillen en bifidobacteriën. En deze zijn uiteraard noodzakelijk voor een goede vertering en om ons immuunsysteem tot rust te brengen.

Geniet van deze supergroente! En zet ze in deze korte periode zeker minimum wekelijks op je menu. Uw lichaam zal je dankbaar zijn!

Hieronder alvast wat inspiratie: (klik op de foto om het recept te lezen.)