(w)etenschap

Pompoenseizoen

08/11/'16

Het is volop pompoenseizoen.  Pompoenen heb je in alle maten en soorten.  Ze zijn bijzonder veelzijdig onder meer door hun zachte smaak en structuur: je kunt pompoenen eten als groente, maar je kunt er ook soep of zelfs nagerechten of gebak van maken. Ook kinderen houden ervan. Al is het maar om mee te knutselen!

Ze zijn (h)eerlijk en super gezond voor ons lichaam tijdens de herfst- en wintermaanden!
 

Tijdens de koude herfst- en wintermaanden heeft ons immuunsysteem het moeilijker om ons te beschermen zodat we meer vatbaar zijn voor griep of verkoudheden.  Het is belangrijk onze voeding aan te passen en pure voeding te kiezen met de nodige voedingsstoffen die vooral ons immuunsysteem versterken.

Vitamine A, Vitamine B3 en B6, Vitamine C, Vitamine D3, Beta 1,3/1,6 glucanen, Zink, Probiotica, Prebiotica...is net wat ons lichaam nodig heeft! Kies dus voor uien, shiitake, champignons, knoflook, spinazie, curcuma, gember, kolen, boerenkool, penen, pastinaak, rapen, spinazie, tijm, rozemarijn, peterselie, basilicum, noten en zaden, ... met extra aandacht voor gefermenteerde groenten!

Zet zo ook regelmatig pompoen op je kPNI-menu tijdens deze sombere herfst en winter maanden. Pompoenen zijn heel voedzaam: ze bevatten veel vezels, b├ętacaroteen (Provitamine A), Vitamine B2, Vitamine C, foliumzuur, ijzer en omega-3 (alfa-linoleenzuur). Pompoenen, voornamelijk de pompoenpitten, bevatten tryptofaan, een essentieel aminozuur en een precursor van serotonine (het 'feel-good' hormoon). Ga gerust dagelijks pompoen in je winterse gerechten verwerken om winterblues tegen te gaan.

Lekkere kPNI-gerechten met pompoen: